“Het was fijn om naar platenzaken te gaan,” claimt een Nostalgie-presentator op 15 maart 2018 in een podcast van Brice Depasse waarin hulde wordt gebracht aan de liefhebbers die de passie voor elpees en emoties op vinyl doorgeven. Dank je, Brice!

Ter herinnering, deze blog (voorbode van een boek) vertelt het verhaal van het leven in de platenzaak van de jaren ’60 tot eind jaren ’80, grosso modo tot de komst van de CD.

Nostalgie volgens Brice Depasse

Nostalgie is geen slechte zaak, zal Brice Depasse, één van de leiders van Nostalgie radio, een zender en medium bij uitstek dat ons terugbrengt naar ons leven van vroeger, toen muziek nog niet zo luid was (euh), toen ze nog goed was (euh, euh) … vast denken. Maar bovenal het leven van vroeger toen we nog naar een winkel gingen om muziek te kopen. De seniors onder ons herinneren zich dat vast nog.

Onze radiocantor (*) schreef een tekst ter ere van de platenzaken van vroeger, nu en in de toekomst, want, voor wie het nog niet weet, dit bijna uitgestorven beroep komt weer in de mode.

Brice citeert in het bijzonder het Maison Lesire, waarover ik het in deze blog zal hebben, evenals de Boîte à disques de Marie (bekend als Mimi, mijn moeder…).

radio Boite à disques

Herinneringen, technische details, emoties, liedjes, mooie voorwerpen.

Een platenzaak in Anderlecht

Natuurlijk noemt hij ook de legendarische winkels, maar hij vergeet een platenzaak in Anderlecht die tot het uiterste ging voor zijn klanten: de onvindbare plaat opgraven, advies geven, laten beluisteren, zijn passie delen, vooral voor een mythische zanger die ons in december 2017 verliet en in 2018 opnieuw volop in de spotlights stond, deze keer omwille van een geschil over zijn erfenis.

Je herkende vanzelfsprekend Johnny Hallyday!

Walter Houwaert - Disco 2000 - Boite à disques

Walter Houwaert – Disco 2000 – platenwinkel in de jaren 0

Maar herkende je ook de platenhandelaar?

Zijn naam: Walter Hauwaert. Zijn winkel (de laatste): Disco 2000, rue de Formanoir in Anderlecht.

Wordt vervolgd!

(*) Brice Depasse levert een prestatie van formaat, nog steeds op “die muziek waar we van houden”. En even terzijde, dit verhaal leefde verder in de vorm van een stripboek dat ik aanbeveel, London 1968, uitgegeven door Chronica. (artikel alleen in het Frans).

platenzaak in London - boite à disques

Platenwinkel in London – 2017

Faites tourner